Oosterhout, 16 augustus 2024

Aan: de gemeenteraad van Oosterhout

Betreft: Beschermen bomen en natuur historische Kloosterdreef en het verbeteren van de veiligheid daar door het laten uitvoeren van uw motie.

Geachte raadsleden,

Uw raad heeft met grote meerderheid van stemmen de onderstaande  motie ‘Parkeren en Kloosterdreef’ dd 23 april 2024 aangenomen.

Met deze motie wordt het gemeentelijk beleid van parkeren op eigen terrein na een slepend proces van jaren eindelijk vorm gegeven en wordt de natuur in de Kloosterdreef verdere schade en een niet passend beeld bespaard. Tegelijk wordt de veiligheid voor fietsers en wandelaars hersteld.

Sint-Catharinadal heeft inmiddels een omgevingsdialoog gehouden en haar plannen gepresenteerd. (Bijgevoegd) Deze plannen worden door ons gesteund met de opmerkingen in ons commentaar op het verslag van de omgevingsdialoog. (Bijgevoegd)

Tot onze verbijstering en teleurstelling weigert het College in haar brief van 9 juli 2024 (https://oosterhout.notubiz.nl/document/14383144/2/2024-07-09+B%26W+parkeren+Kloosterdreef ) aan uw raad de betreffende motie verder uit te voeren. Zij wil de situatie ongewijzigd laten bestaan tot het beoogde parkeerterrein gerealiseerd is. 

Wat ons nu ernstige zorgen baart is de termijn waarop de plannen uitgevoerd kunnen gaan worden. De omgevingsdialoog spreekt van de te volgen “Uitgebreide procedure” conform de nieuwe Omgevingswet. Deze kent een normale doorlooptijd van 3-9 maanden. Gezien het feit dat de vergunning tot op heden niet is aangevraagd, en de door Sint-Catharinadal voorgestelde planning van de werkzaamheden (2 tot 3 maanden, gereed in Q1 2025) is het niet uitgesloten maar wel uiterst waarschijnlijk dat de ongewenste situatie in de Kloosterdreef veel langer, mogelijk wel tot medio 2025 of later, gaat voortduren. Dit is voor ons absoluut onacceptabel, omdat de voortgaande verloedering van de Kloosterdreef ook allerlei ander ongewenst gedrag uitlokt (bijgevoegde foto, bron: Facebook)

Bovendien zal ook na het gereedkomen van het parkeerterrein het plaatsen van paaltjes noodzakelijk blijven om het parkeren door haastige of onwillige parkeerders fysiek onmogelijk te maken. Bovendien is het parkeerterrein volgens de omgevingsdialoog slechts berekend op de ‘dagdagelijkse activiteiten’ en het ‘regulier gebruik’ van en door ‘het klooster’, wat dit ook precies mag inhouden. Er zal dus op drukke dagen en piekmomenten een tekort  aan parkeerplaatsen ontstaan, wat naar ons idee niet op de Kloosterdreef opgelost moet worden.

In de aangenomen motie is gevraagd om een parkeerverbod per 1 oktober 2024.

Daarom dringen wij er bij u op aan om punt 4 van de aangenomen motie ten uitvoer te laten brengen: het instellen van een parkeerverbod per 1 oktober a.s. en dit te handhaven door het plaatsen van paaltjes aan beide zijden van de Kloosterdreef tussen de bomen.

Dit is een actie die de gemeente los van de planning van Sint-Catharinadal zelf ter hand kan nemen. In de praktijk is sprake van een zeer beperkte inspanning met marginale kosten.

Tijdelijke parkeermogelijkheden in de directe nabijheid en op loopafstand zijn ruim voorhanden. 

Uiteraard zijn wij graag bereid over deze kwestie nader met u van gedachten te wisselen.

Hoogachtend,

Cock Gorisse

Voorzitter Stichting Heilige Driehoek

4 september 2024
4 september 2024